Projecten
Gestuurde boring

Gestuurde boring Merwedestraat

Het is niet een vanzelfsprekendheid dat er zomaar gegraven en gepoot kan worden in stukken grond. Ook ondergronds is er een infrastructuur. Tijdens het poten van de bomen op de Merwedestraat moest er ook rekening worden gehouden met de bestaande middenspanningsroute. Er moest een gestuurde boring worden gemaakt om de middenspannings kabels te verleggen zodat de bomen daadwerkelijk konden worden gepoot. Deze operatie ook wel HDD-proces genoemd bestaat uit 3 fases.

De Pilotboring

Tijdens de pilotboring wordt de boorkop die door een boorstelling door de aarde wordt geboord. De boorkop kan in de juiste richting gestuurd worden.

Het verruimen van het boorgat

Als de boorkop een volledige boring heeft gedaan, wordt deze verwijderd van de boorstang en vervangen door een ruimer. Deze wordt door de boorstelling vervolgens teruggetrokken. Tijdens dit terugtrekken vergroot de ruimer het boorgat, terwijl hij tegelijkertijd een leiding achter zich aantrekt, die voorziet in boorvloeistof, om instorting van het gat te voorkomen. Dit ruimen kan, al naargelang de diameter van de in te trekken leiding meermalen herhaald worden.

Het trekken van de leiding

Als de ruimer het boorgat voldoende vergroot heeft, wordt deze losgekoppeld van de boorstang en vervangen door een laatste ruimer en de leiding, die in zijn geheel uitgelegd is. Een wartel tussen de ruimer en de pijp moet draaiing van de pijp voorkomen.
De gehele leiding wordt nu in het gemaakte boorkanaal getrokken.

Acadia